İBS
İBS
Bugün huzursuz barsak hastalığından bahsedeceğiz.
Huzursuz barsak, spastik kolon, barsak tembelliği, irritabl barsak sendromu, ibs. Hepsi aynı anlamda kullanılmaktadır. Özellikle 30-60 arası kadınlarda çok sıktır. Şöyle ki karnı ağrımayan, şişkinliği ve buna eşlik eden kabızlık veya ishali olmayan kadın hasta sayısı çok azdır. İrritabl barsak sendromunun en önemli sebepleri bu durumu tetikleyen stress durumu, hormanal bozukluklar, barsak düzenini bozan ilaç kullanımı veya yiyecek yeme hikayesi ve daha önceden enfeksiyon geçirmiş olmaktır. Özellikle 45 yaş altı, kadın, depresif veya stresli, ailede benzer şikayetleri olan kişilerde fazla görülmektedir. Hastaların dinlediğimiz zaman şu cümleleri çok fazla duyarız ‘ hocam ben bir ameliyat oldum ondan sonra bu oldu veya hocam dışardan birşeyler yedik ondan sonra barsaklarım bozuldu bir daha da düzelmedi veya bir yakınım öldü ondan sonra karnım ağrımaya başladı diye’
İbs tanısının koyulması için özellikle kanser veya iltihabi barsak hastalığı gibi diğer nedenlerin dışlanması gereklidir. Bu hastalarda diğer kronik hastalıkları dışlamak için kan tetkikleri ve dışkı tahlillerini mutlaka yapıyoruz. Özellikle şeker hastalığı ve tiroid hastalıklarını araştırıyoruz. Hastalarımızda safra kesesi taşı veya diğer durumları aydınlatmak için ultrason ve gerekirse tomografi çekiyoruz. Ayrıca yapılabiliyosa laktoz intolerans testi ve çölyak testleri istenmelidir. Ve en önemlisi bu hastalara mutlaka endoskopi ve kolonoskopi yapıyoruz. Çünkü bu hastalar zaten birçok doktoru görüp genellikle en son bize gelmektedirler. Endoskopi ve kolonoskopi varsa diğer organik nedenlerin dışlanması için çok önemlidir.
İbs tanısı için roma kriterleri kullanılıyor
Son 3 ayda ortaya çıkan
Ayda 3 ten fazla tekrarlayan
Karın ağrısı ve şişkinlikle beraber
1-dışkılama alışkanlığı 2-formu ve 3- sıklığında değişiklik
Ve dışkılama ile rahatlama
Bazen ishal bazen kabız
Bazen keçi pisliği gibi dışkılama varsa
Kanama, kilo kaybı, ailede kanser gibi risk faktörleri yok ve endoskopi-kolonoskopi normalse ibs tanısı koyuyoruz.
Hastalarımızın en önemli şikâyetleri karın ağrısı, şişkinlik, karında baskı ve gerginlik hissi, dışkıda sümüksü akıntı, dışkılama sıklığı ve alışkanlığında değişiklik (keçi pisliği gibi veya çamur-jöle gibi diye tarif ederler ).bazen iç çamaşırda kirlenme, ani dışkılama hissi, yetersiz boşalma veya makatta ağrı olabilir. Dışkı sıklığı genelde 3 ü geçmez. İBS de kanama, kilo kaybı, kansızlık ve uyurken karın ağrıları görülmez. Ayrıca ibs kanser yapmaz .
İbs tedavisinde en önemli aşama tek doktor ve sürekli irtibattır. Yoksa hastalar genelde elinde bir poşet ilaç ile o doktoran o doktora gezerler. Tedavide esas ise altta yatan sebebi ortadan kaldırmak ve semptomları rahatlatmakdır. İshal varsa onu, kabızlık varsa onu, şişkinlik varsa onu tedavi ediyoruz. Etkisi %100 kanıtlanmış hiç bir tedavi yoktur.



Gerekirse antidepresan ilaçlar da kullanıyoruz. Hangi hastaya hangi ilacın iyi geldiği de tam olarak belli değildir onun için tek doktor-sıkı takip önermlidir. Bazı hastalarda probiyotiklerden fayda görüyoruz. Ayrıca ev yapımı yoğurt, kefir,bol su içme, düzenli egzersiz çok önemlidir. Hastaların diyet yapması mutlak gereklidir. Şeker içeren besinler, hamur işleri, tatlandırıclar, aşırı sebez meyve ve asitli yiyecekler, gaz yapacak baklagilleri önermiyoruz. Sonuç olarak ibs tedavisi zor ve genellikle bir ömür boyu süren bir hastalık olup hasta doktor arasındaki irtibat bu hastalıkta çok önemlidir.