Covid 19’un Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Covid 19'un Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Covid’in sindirim sistemi üzerine etkisi

İlk olarak Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan ve şiddetli solunum yetmezliği yapan COVID-19 salgını hala devam eden önemli ve global bir sorundur.

Covid enfeksiyonu birçok sistemi etkileyen bir hastalıktır. İlk başlarda sadece nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi solunum sistemini ilgilendiren bir enfeksiyon olarak görülse de öyle olmadığı zaman içinde anlaşılmıştır. Tipik solunum şikayetleri ve COVID-19 belirtilerinin yanı sıra, hastalığın seyri sırasında sıklıkla sindirim semptomları ve karaciğer hasarı bildirilmiştir.

Covid’in en sık tuttuğu veya ilgilendirdiği sistemlerden birisi de sindirim sistemidir. Covidli hastalarda başlangıç semptomu olarak en sık izlenen ve etkisi nerdeyse bir aya kadar bazen daha uzun süren bir semptom koku ve tat kaybıdır.

Covidli hastalar ishal şikayetleri ile başvurabilmektedirler. Hatta bazı hastalar ishal sebebi ile araştırılırken covid tanısı alabilmektedir.

Yine çoğu covid tanısı alan hasta geçmeyen bulantı, kusma, halsizlik şikayetleri ile ya kan testi veya göğüs tomografisi çektirmekte ve covid tanısı almaktadır.   

Bilindiği gibi covid tedavisinde favipravir etken maddeli ilaç hastalığın şiddetini azaltmak için haklı nedenlerle yüksek dozda başlanmakta ve bir haftaya kadar devam edilmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da covid de en etkili tedavilerden birinin bu anti-viral ilaç olduğunu göstermektedir. 

Bu ilacın en bilinen etkilerinden birisi de mide barsak şikayetlerini arttırması ve karaciğer testlerini yükseltmesidir. Bu ilacı kullanan bazı hastalarda karaciğer testleri 10 kata kadar artmakta ama genellikle hızlı şekilde düzelmektedir. Covid tanısı alıp tedavi alan hastaların karaciğer testlerini sık aralıklarla kontrol ettirmelerini tavsiye ediyoruz.

Covid in kendisi de yukarıda belirttiğimiz gibi dispepsi dediğimiz hazımsızlık ve mide ağrısı gibi şikayetler yapmaktadır.

Ayrıca covid geçirdikten sonra hastalarda pıhtı atması olabileceği için aspirin veya kan sulandırıcı iğneler verilmekte, bunlar da mideye bazen dokunabilmektedir.

Tüm bu nedenlerle son zamanlarda covid hastalığından kurtulan hastalar geçmeyen mide ağrısı, hazımsızlık, bulantı gibi şikayetlerle bize başvurmaktadır.

Bu hastalara yukarıdaki bilgileri verdikten sonra bu durumun çoğu zaman geçici olduğunu söylüyoruz. Şikayetleri şiddetli olan hastalarda mide koruyucu ilaçlar ve barsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar veriyoruz. Hastalarımızın hala şikayetleri devam ediyorsa bu hastalara endoskopi yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Hastalarda kilo kaybı, ağızdan veya makattan kanama, boğazda takılma hissi, ailede mide kanseri hikayesi varsa endoskopiyi hemen yaptırmalarını öneriyoruz.

Sağlıklı günler dilerim.