İleus yani Bağırsak Tıkanması

İleus yani Bağırsak Tıkanması

Bağırsakların içten veya dıştan; kısmi ya da tam olarak engele uğraması ile oluşan bağırsak tıkanmalarına ileus denmektedir. Barsak tıkanmalarında, barsak içeriğinin ileriye doğru gidişi bozulmuştur, bu nedenle hasta alttan gaz veya dışkı çıkartamaz. Buna bağlı olarak hastanın karnında şişlik, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı görülebilir. 

Bu duruma en sık sebep hastanın daha önceden geçirdiği ameliyatlara bağlı barsaklar arasında oluşan yapışıklıklardır. Ayrıca kangren olmuş kasık veya göbek fıtıkları, tümörler, divertikül itihapları, Crohn gibi iltihabi barsak hastalıkları, radyasyon almak, verem hastalığı, barsağın iç içe geçmesi veya içerde bükülmesi (volvulus), barsağı tıkayacak büyük polipler- kanserler- gıda artıkları veya safra taşları barsak tıkanıklığında sebep olur. Çoğu zaman ince barsak, bazen de kalın barsak tıkanır. 

Hastalar yukarıdaki şikayetler ile acile başvurularsa hastaya ayrıntılı muayene yapıldıktan sonra önce karın filmi gerekirse tomografi çekilir ve kan tahlilleri alınır ve bu şekilde hastanın tanısı konulur.  Hastanın tanısı konulduktan sonra acil ameliyat gerektiren karın zarı iltihabı gibi durumlar hemen ameliyata alınır ama hastaların çoğu takip için hastaneye yatırılıp gözlemlenir.  Hastalarda altta yatan duruma göre tedavi planlanır.  Eğer tıkanıklığın nedeni mekanik bir engel ise bu engeli kaldırmak için ameliyat gerekir. Ameliyatta mekanik engel ortadan kaldırılır. Örneğin bu engel bağırsak kanseri ise bu bölge çıkarılır, engel karın içi yapışıklık ise bu yapışıklıklar açılır, engel bağırsağın kendi etrafında dönmesi ise bu durum düzeltilir, engel fıtık içinde bağırsak sıkışması ise bağırsak fıtık içinden çıkarılır ve fıtık tamiri yapılır, kısaca engel olan nedene göre ameliyat planlanır.