Gaz Sıkışması

Şişkinlik aşırı gaz üretimi veya sindirim sistemi kaslarının hareketindeki bozukluklardan kaynaklanan yemekten sonra olan karında şişlik halidir. Basitçe söylemek gerekirse şişkinlik, sindirim sisteminin aşırı miktarda katı, sıvı veya gaz içermesidir. Bununla birlikte, bazı insanlarda şişkinliğe sadece hastanın artmış hassasiyeti neden olur. Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve midede dolgunluk hissine neden olur. Ayrıca karnın-midenin olduğundan daha büyük (hamile gibi) görünmesine sebep olabilir.

Şişkinlik su-ödem toplanması ile aynı şey değildir. Şişkinlik çok yaygındır. İnsanların yaklaşık % 16-30’u düzenli olarak şişkinlik yaşadıklarını bildirmiştir. Şişkinlik bazen ciddi tıbbi durumlardan kaynaklansa da, çoğunlukla diyetten ve hastanın tolere edemediği bazı içecek-yiyeceklerden kaynaklanır.

Şişkinliği azaltmanın veya ortadan kaldırmanın yollarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Şişkinlik yaşayan kişiler genellikle midede yiyeceklere karşı artan hassasiyete sahiptir. Bu nedenle, daha küçük-az öğünler yemek çok faydalı olabilir.
  2. Yemeği iyi çiğnemek çok önemlidir. Yiyecekle birlikte yuttuğunuz hava miktarını azaltır (bir şişkinlik nedeni) ve ayrıca daha yavaş yemenizi sağlar, bu da yiyecek alımının azalmasına ve daha küçük porsiyon tüketmenize sebep olur.
  3. Gıda alerjileri ve intoleransları nispeten yaygındır. Tahammülsüz olduğunuz yiyecekleri yenildiğinde aşırı gaz üretimine, şişkinliğe ve diğer semptomlara neden olabilir. Mesela laktoz intoleransı, fruktoz intoleransı, yumurta alerjisi ve buğday alerjisi gibi.
  4. Sindirim sisteminde iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır. Diğeri, yediğinizde veya içtiğinizde yutulan hava veya gazdır. Buradaki en büyük suçlu soda veya kola gibi sıvıda çözünen gazları içeren gazlı içeceklerin içilmesidir. Sakız çiğnemek, pipetle içmek ve konuşurken veya acele ederken yemek yemek de artan miktarda hava yutulmasına neden olabilir.
  5. Bazı yüksek lifli yiyecekler insanların büyük miktarlarda gaz üretmesine neden olabilir. Başlıca fasulye ve mercimek gibi baklagiller ve bazı tam tahıllar gibi. Bazı yiyeceklerin sizi diğerlerinden daha fazla gazlı veya şişkin hale getirip getirmediğini anlamak için bir yiyecek günlüğü tutmaya çalışın. Yağlı yiyecekler sindirimi ve midenin boşalmasını yavaşlatabilir. Bunun tokluk için faydaları olabilir (ve muhtemelen kilo vermeye yardımcı olabilir), ancak şişkinlik eğilimi olan insanlar için bir sorun olabilir. Yardımcı olup olmadığını görmek için daha az fasulye ve yağlı yiyecekler yemeyi deneyin.
  6. IBS yani huzursuz barsak sendromu hastalarının çoğu şişkinlik yaşar ve bunların yaklaşık% 60’ı şişkinliği en kötü semptom olarak bildirir. FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Onun için yüksek FODMAP içeren (Buğday, Soğan, Sarımsak, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Enginar, Fasulye, Elmalar, Armutlar, Karpuz) uzak durulması önerilir. Bu yiyeceklerin çoğunu yemeye alışkınsanız, bu diyeti uygulamak zor olabilir, ancak şişkinlik veya diğer sindirim sorunlarınız varsa denemeye değer olabilir.
  7. Tatlandırıcılar genellikle şekere güvenli alternatifler olarak kabul edilir. Ancak yüksek miktarlarda sindirim sorunlarına neden olabilirler. Kalın bağırsağınızdaki bakteriler onları sindirir ve gaz üretir. Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılardan uzak durmaya çalışın.
  8. Sindirim enzimi takviyeleri faydalı olabilir. Laktaz: Laktoz intoleransı olan kişiler için faydalı olan, laktozu parçalayan bir enzim. Beano: Çeşitli gıdalardaki sindirilemeyen karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olabilecek alfa-galaktosidaz enzimini içerir. Çoğu durumda, bu tür takviyeler neredeyse anında rahatlama sağlayabilir.
  9. Kabızlık şişkinliği arttırır. Artan su alımı, fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkili olabilir. Daha fazla çözünür lif almak genellikle kabızlık için önerilir ancak artan lif, gaz ve / veya şişkinlik olan kişiler için dikkatle yapılmalıdır, çünkü lif genellikle işleri daha da kötüleştirebilir.
  10. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  11. Şişkinlik ayrıca sindirim sistemindeki kasların işlevinin değişmesinden de kaynaklanabilir. Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilecek antispazmolitik adı verilen ilaçların yararlı olduğu gösterilmiştir. Nane yağı, benzer şekilde işlev gördüğüne inanılan doğal bir maddedir. Nane yağının, en azından IBS hastalarında şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
  12. Simetikon etken maddeli ilaçlar şişkinlik, gaz ve gerilmeyi azaltır.
  13. Lubiproston ve Linaklotide etken maddeli ilaçlar kabızlık baskın İBS’de şişkinlikte azalma ya sebep olabilir.
  14. Desipramin-sitalopram gibi antidepresan ilaçlar davranış terapisi ile birlikte şişkinlikte azalmaya sebep olabilir.

            Şişkinliği olanlarda her zaman ciddi bir tıbbi durum olasılığı vardır ve sindirim sorunlarının teşhisi karmaşık olabilir. Bu nedenle çözülemeyen durumlarda kesinlikle bir doktora görünün.